00:00 - 29. april 2016

Se og bli sett på biblioteket

Google kan lese dine søk i bibliotekenes egne systemer. Vi kan ikke lenger love konfidensialitet, innrømmer Universitetsbiblioteket i Oslo.

Foto: Topical Press Agency/Getty Images

Hør biblotekar Knut Hegna søke etter bombebøker i bibliotekets system på Morgenbladets podcast:

«Hvis vi ikke kan tilby tilgang til de riktige databasene, er vi ikke lenger relevante.»

Håvard Kolle Riis, ansvarlig for Universitetsbibliotekets digitale tjenester.

Universitetsbiblioteket i Oslo sier i sin serviceerklæring at de «garanterer konfidensiell behandling» for sine brukere. Lovnaden er uten fundament, skriver førstebibliotekar ved UiO, Knut Hegna, i en artikkel i tidsskriftet Bok og bibliotek.

– Tidligere opptrådte biblioteket som et anonymiserende mellomledd mellom låneren og kildene. Nå er tjenestene, systemene og katalogene flyttet ut, slik at biblioteket har gitt fra seg den rollen, sier Hegna.

Om brukere for eksempel søker på bøker via bibliotekets eget system, Bibsys, deles søket med Google for finne frem bilder av bokforsider. Søkegiganten får dermed tilgang til både søkeordet du bruker og bøkene du finner, samt IP-adressen til datamaskinen din, ifølge Hegna.

Hegna er også kritisk til at biblioteksystemene er lagret på utenlandske servere og at mange datasystemer er utflagget til store internasjonale selskaper, som israelske Ex Libris Group.

Universitetsbiblioteket er enige i Hegnas virkelighetsbeskrivelse, i alle fall et stykke på vei, ifølge Håvard Kolle Riis, ansvarlig for bibliotekets digitale tjenester.

 

Umulig anonymitet. – Påstanden om at Universitetsbiblioteket «garanterer konfidensiell behandling» er grunnløs, sier Hegna. Har han rett?

– Han har nok grunnleggende rett i det. Det er en litt avleggs formulering. Men vi vil ikke utlevere personopplysninger fra våre systemer.

– Men man må gi opp å love bibliotekbrukere konfidensiell behandling?

– Det er et generelt problem på nettet at det er vanskelig å være anonym. Så det handler ikke bare om bibliotek. Hegna har mye rett i det han skriver. Teknologien har endret landskapet. På den andre siden er jeg ikke enig i at det var bedre i gamle dager. For første gang har vi for eksempel nå et søkesystem hvor informasjonen er kryptert, sier Riis.

Det betyr at informasjonen ikke kan snappes opp hvis noen for eksempel avleser en fiberoptisk kabel. Og selv om informasjonen nå ligger på utenlandske servere, har biblioteket på plass databehandleravtaler med leverandørene, som Ex Libris Group, som er godkjent av it-jurister og er i henhold til regelverket både i Norge og EU, forklarer Kolle Riis.

– Men et søk på Bibsys gir informasjon om søkeord og bøker man er interessert i, til Google. Dermed kan selskapet se detaljert informasjon om søkene til konkrete brukere. Er ikke det problematisk?

– Jo, jeg er enig i det. På den annen side vet jeg at mange forskere bruker tjenester som Google Scholar. Men det skal selvsagt ikke sette standarden for oss, sier han.

Google Scholar er en søkemotor for akademisk litteratur, hvor Google kan lese av brukerens informasjon.

 

Den som skjuler. – Eksemplene Hegna peker på, viser at vi i praksis ikke lykkes godt nok. Men vi er fortsatt veldig opptatt av å prøve å skjerme brukerne. Vi jobber med å få på plass avtaler, og vi krypterer søk. Vi har mye å jobbe med. Men sånn i praksis har vi problemer med å kunne gi konfidensialitet.

– Er den gamle ideen om biblioteket som anonymiserende mellomledd et ideal vi fortsatt skal følge?

– Det er et godt spørsmål. Det bør absolutt være et mål. Men det er krevende å følge med teknologien. Det er et dilemma som alle tjenestetilbydere står oppi. Hvis vi ikke kan tilby tilgang til de riktige databasene, er vi ikke lenger relevante. Da går brukerne våre andre steder, til for eksempel Google. Det er en vanskelig balansegang, som uansett løsning alltid vil ha noen fordeler og ulemper, sier Kolle Riis.

 

Les hele Knut Hegnas kritikk av biblioteksystemene i Morgenbladets tidsskriftportal.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse